Gratis verzending en retour

Hét merk voor stijlvolle leren kleding

Leren jas onderhouden? Met deze 7 tips blijft je jasje mooi

Een leren jas onderhouden is belangrijk. Met de juiste verzorging heb je er namelijk nog vele jaren plezier van. De lederen jassen van BLUEGOLD hebben een moderne stijl. Ze zijn gemaakt van uitstekende kwaliteit leer. Het onderhouden gaat dan ook anders dan bij een wollenjas. Leer is namelijk een bijzonder natuurproduct. Het materiaal ‘ademt’ en is flexibel. Het is daarom belangrijk om het op de juiste manier te behandelen. Dit doe je onder meer door:

  • Een leren jas nooit in een plastic zak te bewaren
  • Na aankoop in te spuiten met een speciale lederspray
  • Een kledinghanger te gebruiken

In dit blog vind je handige tips! Zo heb je nog jarenlang plezier van je stijlvolle kledingstuk.

Tip 1. Gebruik een lederspray voor je suède en leren jasje

Spuit je leren jas een paar keer per jaar in. Dit kan je doen met een vlek- en waterafstotende lederspray. Dit zorgt voor een soort ‘beschermlaag’. Het resultaat? Vuil hecht zich minder snel aan je jas. Ook trekt er minder snel vocht in. Het water loopt er namelijk vanaf. Dit betekent uiteraard niet dat je jouw jack moet gebruiken als ‘regenjas’. Dit raden wij af.

Voor onze collectie gebruiken we verschillende hoge kwaliteit leersoorten. Zowel bij onze leren dames jassen als bij de leren heren jassen. Om dit materiaal soepel en glanzend te houden dien je het goed te verzorgen. Het gebruik van een lederspray is dus essentieel. 

Leren jas onderhouden lederspray
Spray voor een leren jas

Wanneer kan je de spray het beste aanbrengen?

Spray je leren of suède jas in voor je het gaat dragen. Door het in te spuiten bescherm jij bijvoorbeeld je bikerjack tegen vuil en water. Wij adviseren om het vervolgens minstens twee uur te laten drogen. Doe dit niet met een föhn. Hang het op in een drooghok. Het aanbrengen van de spray gaat vrij simpel:

  1. Pak de spray en schudt ‘m voor gebruik.
  2. Pak een kleerhanger en hang je jas (buiten) aan een haak.
  3. Doe alle ritsen dicht.
  4. Neem 20-30 centimeter afstand en breng de spray aan.
  5. Werk van boven naar beneden. Zo houdt je er structuur in en vergeet je geen plekje.

Door het op een kleerhanger te doen, kan je makkelijker bij lastige plekjes. Denk bijvoorbeeld aan de oksels en de achterkant. Het insprayen, oftewel impregneren, dien je om de paar maanden te herhalen. Een impregneerspray kan je bijvoorbeeld bij de Bijenkorf kopen. De plaatselijke schoenmaker heeft vast ook zo’n spray. Geef dan wel duidelijk aan dat het voor een leren of suède jack is. Zo weet de diegene dat het een vlek- en waterafstotende spray moet zijn.

Ook als je jas stug is geworden, kan het inspuiten met een lederspray effectief zijn. Door dit te doen maak je het materiaal weer wat soepeler. Deze tip is niet alleen effectief voor jassen. Ook (nieuwe) leren tassen dien je in te spuiten.

Tip 2. Vlekje? Doe je jas niet in de wasmachine

Je kent het vast wel. Je hebt net een nieuw kledingstuk gekocht. Vervolgens ga je met vrienden en vriendinnen wat eten. Terwijl je net een hap van je salade neemt, stoot jij je drinken om. Je ziet de frisdrank al over je nieuwe kledingstuk gaan. Dat is balen. De eerste vlek in je leren jas is een feit. In veel gevallen doe je het direct in de wasmachine. Dit raden wij echter af bij een lederen of suède item.

Zoals we hierboven al aangeven; leer is een natuurlijk product. Zodra je het in aanraking komt met een heleboel water, wordt dit opgenomen in het item. Daardoor wordt het stug en kan het krimpen.  Ook raden wij af om vlekken met bijtende oplosmiddelen te behandelen, zoals benzine en aceton.

Hoe haal je dan wel een vlekje uit je kledingstuk?
Dat ligt aan het type leer en het soort viezigheid. Er bestaat geen vaste techniek voor het verwijderen van vlekken. Zo kan een bickerjack gemaakt zijn van suède. Dan kan een speciale suède gum of borstel de uitkomst bieden. Zeker vette randen en lichte vlekken kan je verwijderen met bijvoorbeeld  ‘Woly Suede Velours Gum’. Heb je bijvoorbeeld een dames bikerjack dat van gladleer gemaakt is? Dan kan je een vochtig doekje of spons gebruiken. Bij suède raden wij dit af.

Zorg wel voor een nieuwe spons om beschadigingen aan het leer te voorkomen. In een oude spons kan namelijk nog (hard) afval zitten van een ander schoonmaakklusje. Stel dat je bijvoorbeeld de spons een keer gebruikt hebt om de grond van je tuin te reinigen, kunnen er wat steentjes tussen zitten. 

Deze tips zijn in ieder geval handig voor het schoonmaken van je leren jas:

  • Wrijf niet te hard over de vlek; het materiaal kan daardoor beschadigd raken
  • In het label van je jas staat vaak wat de juiste manier is om je jas te reinigen
  • Na het schoonmaken spuit je het opnieuw in met een lederspray
  • Laat de jas ‘natuurlijk’ drogen en niet in de zon of op de verwarming
  • Test het schoonmaken eerst op een klein gedeelte van de jas

Voorzichtigheid is geboden bij het verwijderen van vlekken. Op het moment dat je het verkeerd doet kan er ‘blijvende’ schade ontstaan. Zo kan té hard wrijven zorgen voor slijtage. Bij het gebruik van (teveel) water kunnen er nieuwe vlekken ontstaan. Twijfel je? Breng je kledingstuk dan naar de stomerij en laat het hier reinigen (zie tip 6).

Tip 3. Pasvorm behouden? Gebruik een kledinghanger

Om direct met de deur in huis te vallen: een leren jas of suède jas hang je op. Opvouwen is niet verstandig. Daardoor kunnen kreukels ontstaan in het materiaal. Ook vormt leer zich naar je lichaam. Op het moment dat je het opvouwt kan je wel raden wat er gebeurt.

Wij adviseren daarom om een leren jas op te hangen aan een kledinghanger. Er bestaan natuurlijk vele soorten hangers. Zelf zijn wij fan van de iets wijdere, houten hangers. Daardoor ben je er zeker dat de hanger de gehele jas ondersteund. Wat je verder vooral niet moet doen:

  • Het jack ophangen aan het labeltje.
  • Over je stoel neerleggen, omdat je even geen zin hebt om het op te hangen.
  • Kleine kledinghanger gebruiken. Hoogstwaarschijnlijk worden de schouders dan niet ondersteund door de hanger.

Tip 4. Leg je leren jas niet in de zon; het kan verkleuren

Is je jasje nat geworden? Dan is het wellicht een logische gedachte om het in de zon te leggen. Zeker in de zomer of het voorjaar, wanneer de temperatuur aangenaam is. Of je trekt het jasje uit om te gaan zonnen. Je legt ‘m vervolgens naast je neer. Dit is niet verstandig. We raden het af om een lederen of suède jas (voor een langere tijd) in de zon te leggen. Hetzelfde geldt voor een leren riem of tas.

Leer is namelijk een natuurproduct. Om het concreter te maken: beeld eens in wat er gebeurt wanneer jij in de zon gaat liggen. Hoogstwaarschijnlijk verander je (iets) van kleur. Dit is bij bijvoorbeeld lamsleer ook het geval. De kans op kleurverandering is aanwezig als je het in de zon legt.

Ook kunnen er scheuren ontstaan in het materiaal. Uiteraard kan je het jasje wel gewoon aan op een prachtige lentedag. Deze tip is vooral bedoelt zodat je niet urenlang jouw kledingstuk bloot laat stellen aan de zonnestralen en hitte.

Tip 5. Is je jas nat? Stop ‘m niet in de droger

Na een hevige regenbui is je jas nat geworden. Of je hebt zojuist een vlek eruit gehaald met een vochtig doekje. Dan kan een logische denkwijze zijn om het kledingstuk in de droger te doen. Dat kan bijvoorbeeld bij een shirt of broek eenvoudig. Bij leer en suède is dit alleen anders. Dit dien je op de juiste manier te verzorgen en te onderhouden.

Het is niet verstandig om deze materialen in de droger te doen. Allereerst is leer ‘krimpgevoelig’. Zodra je het in de droger doet kan het gaan krimpen. Dat is zonde! Wat je wel kunt doen om het te laten drogen:

  • Bevestig je jasje aan een stevige kledinghanger.
  • Laat het drogen in een goed geventileerde ruimte op kamertemperatuur.

Wat wij hiermee proberen te zeggen; laat je jas op een natuurlijke manier drogen. Het liefst op kamertemperatuur. Het heeft geen zin om bijvoorbeeld ook een föhn te gebruiken. Dit richt alleen maar schade aan. Het is daarnaast verstandig om je jasje aan een goede (houten) kleerhanger te bevestigen. Kortom, leg het niet op de grond neer. Anders kan het voorkomen dat het kledingstuk opdroogt met kreukels.

Leg je jas ook niet op een kachel
Hetzelfde advies geldt ook voor een kachel. Leg jouw jas niet hierop. Door de hitte kan het leer uitdrogen en minder soepel worden. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat:

  • je jas binnen ophangt aan een kleerhanger in plaats van op de verwarming;
  • in de schaduw legt als je buiten aan het zonnen bent of op een terras zit;
  • je het niet op de kachel legt om te drogen’’
  • je het niet in (een warme) auto achterlaat

Is je jasje droog?
Spuit hem nog wel even in voor je het gaat dragen. Het beschermlaagje kan namelijk verdwenen zijn (zie tip 2). Kortom, spuit ‘m opnieuw in met een speciale lederspray.

Tip 6. Breng je leren of suède jas naar de stomerij

Leren jassen zijn er in allerlei soorten maten en materialen. Van lamsleren tot geiten suède. Deze jassen dienen ook op een speciale manier behandeld te worden. Wij raden aan om eens in de zoveel tijd je jasje te laten onderhouden bij de stomerij. Tijdens het dragen is de kans groot dat er (een beetje) vuil op komt.

Voornamelijk bij de kraag en boorden kan dat het geval zijn. Bij t-shirts en textielbroeken gaat dit vrij eenvoudig. Een sopje maken en met wat water eroverheen. Bij leer is dit anders (zie tip 2). Vervuiling kan ervoor zorgen dat je jasje minder lang meegaat. Wanneer je het zelf reinigt bestaat de kans dat je het verkeerd doet. Mogelijke effecten als jij je jas zelf gaat reinigen:

  • Materiaal kan verkleuren
  • Leer kan minder soepel worden
  • Slijtage van je kledingstuk
  • Er kunnen watervlekken ontstaan.

Tip 7. Bewaar het kledingstuk niet in een plastic zak

De zomer is in aantocht. Je wil daarom je kledingkast opruimen. Zo maak je plek voor de sneakers, korte broeken en jurkjes. Onnodige kleding stop je één voor één in de plastic zak. Ook wil je plaats gaan maken voor een mooie trendy bodywarmer. Je wilt ‘m op de plaats hangen van je leren jack. Kortom, je stopt het kledingstuk ook in de plastic zak.

Hier gaan de wenkbrauwen van BLUEGOLD wel overeind van staan. We raden het namelijk af om lederen spullen op te bergen in een plasticzak. Zoals eerder genoemd in deze blog; leer is een natuurproduct. Het moet kunnen ademen (ventileren). Op het moment dat je het opbergt in een plasticzak lukt dat niet. Het resultaat na een tijdje? Je jas kan beschadigd raken.

Wat je wel kan doen voor het opbergen van je leren en suède jas:

  1. Maak je jas goed schoon zodat er geen vuil intrekt
  2. Vul de mouwen van het jasje met zuurvrij papier om pasvorm te behouden
  3. Bevestig de jas aan een stevige (houten) kledinghanger om kreukels te voorkomen.
  4. Stop het in een kast waar het niet heel heet of extreem vochtig is

Wil jij je jas voor een zeer lange tijd opbergen? Dan raden wij aan om het naar een leerspecialist te brengen, zodat die het jasje kan reinigen. Op die manier ben je er zeker van dat zich geen etensresten of andere vuil zich in je jas gaan trekken.

Vragen over de onderhoud van je leren jas? Stel ze gerust

Uiteraard bestaan er nog meer handige tips. Zo kan je stug geworden leer weer soepel krijgen door het te behandelen met een lederspray. Evenals kleurverandering. Dit kan je mogelijk weer herstellen door het iets bij te kleuren met een kleurcrème.

Indien je nog vragen hebt over de onderhoud van je leren jas, kun je contact met ons opnemen.

 

Bericht delen